Jak se něco nového přiučit - poradíme vám`

27.01.2015 01:20

Na našich ministránkách věnovaných výhradně vyňatým slovíčkům jste se toho dozvěděli (doufejme) mnoho - jak vyzrát na internetové příručky, jak se naučit a procvičovat vyjmenovaná slovíčka a mnoho dalšího. 

Postupně přicházíme na to, že čistě vyjmenovaná slovíčka nást už začínají omezovat - můžeme se v nich nimrat donekonečna, přinášet vám:

  • další spisovné/nespisovné varianty, 
  • časté chyby, 
  • výjimky, 
  • překlepy... 

Ale časem to nebude nijak záživné a budeme působit spíše jako nudní patroni. A to si rozhodně nepřejeme. Ale jak oživit náš obsah? 

Přeci dalšími tématy - čistě pravopisem, gramatikou, větnými rozbory - cest je mnoho, takže si stačí jen vybrat. Hodně zajímavým a vyhledávaným oborem jsou slovní druhy (třeba podstatná jména). Divili byste se, kolik záludností v sobě skrývají jednotlivé druhy slov - jejich skloňování je pěkným oříškem. 

A že trápí mnoho žáků na státních i soukromých základních školách je jasné - mnoho učitelům této látce nepřikládá moc velkou váhu, přitom perfektní zvládnutí slovních druhů je klíčem k pochopení náročnějšího středoškolského učiva. Takže se můžete těšit na další várku chybek, vtípků, překlepů a netradičních pravidel, která však vám pomohou zdolat jakoukoliv překážku - i tu češtinářskou...