Jak vyzrát na prokleté větné členy? TIP

09.03.2015 14:12

Nejspíše to znáte - ve škole do vás hustí, že se musíte něco naučit a to rychle, hned, pokud možno už včera. Jenže vám k tomu nedají zrovna optimální podmínky - učitelka neumí učit, vy máte spoustu dalších úkolů a ejhle. Najednou už probíráte jiné učivo. A stále víte, že po každé uzavřené kapitole češtiny přichází co? Vražedný češtinářský diktát. A vy to prostě nezvládáte, protože nemáte ani pořádné zápisky. Jak z toho ven?

Co si trochu pohledat na internetu a najít vhodné zdroje? Zkuste se podívat například na větné členy.cz - podobně jako dříve doporučované slovnídruh.cz ho mají na svědomí kluci z Pravopiska.  

Sestavili jednoduchou strukturu, která je jasná a srozumitelná:

  1. podmět a přísudek,
  2. přívlastek,
  3. předmět,
  4. doplněk, 
  5. příslovečné určené,
  6. příklady,
  7. testy.

V každé sekci najdete jednotlivé vysvětlení pojmů, jejich vazbu na další češtinářské obory, k čemu se používají, příklady k jednotlivým a také nově on-line testy k procvičení. Na jedné stránce máte kompendium všech dostupných informací o větných členech, které rozhodně patří k velmi podceňovaným tématům na kdejaké základní či střední škole.

Takže se není čemu divit, že vznikají takto specializované stránky, které žákům mají pomáhat s určitou (malou, ale náročnou) tematikou, která vám může dělat velké problémy. Díky vám za to kluci! Jen tak dál? Co máte příště v plánu? Něco velkého? Nebo více vzdělávacích serverů typu Dějepisně.cz?