Vyjmenovaná slova cvičení - díl druhý

12.03.2014 13:01

Minule jsem vám řekla o 3 typech zdrojů cvičení (v papírové podobě a v elektronické - internet/deskto). Vysvětlila jsem vám i nevýhodách papírových cvičebnic. Dnes budu pokračovat a řeknu vám svůj názor na elektronické zdroje pravopisných/gramatických testů, cvičení a diktátů. 

Vyjmenovaná slova si tedy můžete procvičit nejenom díky klasickým cvičebnicím (které jste nejspíše používali i vy na základní škole), ale také díky počítači.

Elektronické zdroje:

  1. Pravopisne.cz
  2. Ewa.cz
  3. Ocestine.cz
  4. Mojecestina.cz

a pár dalších, ale ty nejsou důležité - zdroje jsou seřazené dle celkového počtu cvičení a počtu typů cvičení. Zde tedy vítězí Pravopisně.cz a na něm si ukážeme výhody a nevýhody procvičování vyjmenovaných slov v elektronické podobě:

Výhody:

  • dostupné 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,
  • vždy zdarma,
  • více typů cvičení - hlavně zde interaktivní testy, kvízy a zvukové diktáty,
  • cvičení se automaticky opravují (doplňkově i s důvodem řešení).

Nevýhody:

  • potřeba mít počítač a internet.

Výhody jsou jasné, mezi nevýhody jsem zařadila jen jediný, ale nepředpokládám, že by byl pro vás nějak omezující. Množství žáků má počítač nejenom doma, ale má k němu přístup například v hodinách informatiky, ve veřejných knihovnách i jinde, takže možnost procvičovat zde pravopis - v našem případě spíše vyjmenovaná slova, tu je.

Jak jsou na tom desktopové aplikace, které mohou soupeřit s internetovými databázemi diktátů a testů? Povíme si příště v třetím a závěrečném dílu.